مشخصات پژوهش

صفحه نخست /تغییر در ظرفیت و عملکرد لوله ...
عنوان تغییر در ظرفیت و عملکرد لوله های پیچیده دور و نزدیک در کلیه مواجه شده با نانوذرات تری اکسید مولیبدن در موش صحرائی ماده (تکنیک استریولوژی)
نوع پژوهش مقاله چاپ‌شده در مجلات علمی
کلیدواژه‌ها نفرون، آسیب کلیوی، میکروب کش، لوله های کلیوی.
چکیده سابقه و هدف: یکی از کاربردهای نانوذره تری­اکسید مولیبدن استفاده از آن به عنوان میکروب­ کش است. کلیه یکی از اندام­های مهم بدن در کنترل و ثابت نگاه داشتن مواد موجود در خون است. به دلیل مصرف گسترده تری­اکسید مولیبدن و نیز اهمیت کلیه، بخصوص لوله­ های نفرون در سیستم تصفیه خون، بر آن شدیم که اثر این نانو ذرات بر لوله ­های کلیه را مورد مطالعه و بررسی قرار دهیم. روش بررسی: سی سر موش صحرایی نژاد ویستار به دو گروه کنترل و شم (دریافت­کننده سرم فیزیولوژی) و سه گروه تجربی (به­ترتیب دریافت ­کننده سطوح 50، 100 و 200 میلی­گرم بر کیلوگرم از نانوذره تری­اکسید مولیبدن) تقسیم شدند. تزریقات به­صورت داخل صفاقی و به­مدت 35 روز انجام گرفت. در پایان، پس از خونگیری حیوانات آسان ­کشی شده و نمونه کلیه سمت راست أخذ و پس از تثبیت و آماده ­سازی بافتی، با روش استریولوژی جهت تعیین تغییرات حجم، طول، مساحت سطح لوله ­ها و ارتفاع اپیتلیوم بررسی شدند. یافته ها: نتایج نشان داد که این نانوذره موجب افزایش معنی­دار حجم اپیتلیوم و طول و حجم لوله پیچیده دور نسبت به گروه کنترل و شم گردید. همچنین ارتفاع اپیتلیوم لوله و مساحت سطح لوله و طول کلیه در گروه دریافت­ کننده این نانو ذرات با سطح بالا افزایش معنی­ داری را نشان داد. این نانوذره سبب تغییر اکثر فراسنجه ­های استریولوژیک مورد بررسی در لوله ­های کلیوی و سطح سرمی کراتینین شد. نتیجه گیری: به­ دلیل مصرف گسترده نانو ذرات تری­اکسید مولیبدن در صنعت به ­عنوان میکروب ­کش، همچنین اثرات سوء آن بر لوله ­های کلیوی از مصرف بی ­رویه میکروب­ کش­ های حاوی تری­اکسید مولیبدن در صورت امکان خودداری شود.
پژوهشگران سیمین فاضلی پور (نفر اول)، مونا ملکی (نفر دوم)، طاهره ناجی (نفر سوم)، علی کلانتری حصاری (نفر چهارم)، محمد بابائی (نفر پنجم)