مشخصات پژوهش

صفحه نخست /انداز هگیری و ارزیابی ریسک ...
عنوان انداز هگیری و ارزیابی ریسک اکولوژیکی مربوط به آلودگی فلزات سنگین )کادمیوم، سرب، کروم، مس و روی( در یک اکوسیستم تولیدکننده مواد غذایی
نوع پژوهش مقاله چاپ‌شده در مجلات علمی
کلیدواژه‌ها آلودگی خاک، ارزیابی ریسک اکولوژیک، تاکستان، فلزات سنگین
چکیده مقدمه و هدف: مصرف محصولات کشاورزی که در خا کهای آلوده به فلزات سنگین کشت م یشوند برای سلامت بسیار خطرناک است؛ بنابراین پایش غلظت و ارزیابی ریسک فلزات سنگین ب همنظور قضاوت فراگیر و چندجانبه، در بدو ورود به زنجیره غذایی امری پرواضح است. مطالعه حاضر با هدف پایش غلظت Geoaccumulation( Igeo فلزات سنگین در خاک سطحی تاکستا نها و پهن هبندی منطقه به لحاظ شاخ صهای ،)Degree of contamination( DC ،)Pollution Load Index( PLI ،)Contamination Factor( CF ،)Index انجام شد. )Ecological Risk Index( RI و )Modified Degree of Contamination( MCD روش کار: در این مطالعه، 31 تاکستان در منطقه گهرو )قطب تولید انگور( به روش تصادفی انتخاب و سپس نمون ههای خاک سطحی به منظور آنالیز غلظت فلزات کادمیوم، سرب، کروم، مس و روی به آزمایشگاه منتقل شدند. یافته ها: نتایج مطالعه حاضر حاکی از آن است که روند کلی غلظت فلزات در منطقه به صورت 9/81 ،22/32 ،55/31 ،74/ و میانگین کلی غلظت به ترتیب برابر با 87 Zn > Cu > Pb > Cr > Cd شش مورد از تاکستان ها را در رده ،PLI 0 میلی گرم بر کیلوگرم بوده است. نتایج شاخص / و 91 طبق هبندی کرده )PLI < 1( و مابقی تاکستا نها را در وضعیت نبود آلودگی ) 1 ≥PLI≥ آلودگی ناچیز ) 2 ،)300>RI( است. مطابق با شاخص ریسک اکولوژیک فلزات سنگین، سه تاکستان ریسک قابل ملاحظه داشت هاند. )RI> 150 ( و 24 تاکستان، ریسک پایین ) 150 >RI> چهار تاکستان ریسک متوسط ) 300 عملکرد بالاتر و انعطا فپذیری MCD و Igeo نتیج هگیری: با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، شاخ صهای بیشتری در طبق هبندی منطقه به لحاظ فلزات بحرانی و ایستگا ههای بحرانی داشت هاند. در این میان، کادمیوم و مس بیشترین نگرانی را در برخی از تاکستا نهای منطقه ایجاد نمود هاند؛ بنابراین پیشنهاد م یشود با آموزش و افزایش سطح آگاهی باغداران در میزان مصرف کودهای فسفاته و سموم قار چکش، تشویق آ نها به استفاده از کودهای حیوانی و اقدامات پیشگیرانه از ورود مقادیر بیشتر فلز کادمیوم به منطقه جلوگیری گردد و با اجرای برنامه پالایش خاک، با کشت گیاهان جاذب کادمیوم، از میزان آلودگی کادمیوم در منطقه کاسته شود.
پژوهشگران محسن میرزایی (نفر اول)، صفر معروفی (نفر دوم)، عیسی سلگی (نفر سوم)، مژگان عباسی (نفر چهارم)، روح الله کریمی (نفر پنجم)