مشخصات پژوهش

صفحه نخست /شناسایی عوامل بازدارنده جوانه ...
عنوان شناسایی عوامل بازدارنده جوانه زنی بذرهای باریجه (Ferula gummosa) و اثر بازدارندگی عصاره آن روی جوانه زنی و رشد علفهای هرز تاج خروس و جو وحشی
نوع پژوهش مقاله چاپ‌شده در مجلات علمی
کلیدواژه‌ها آللوپاتی، باریجه، جوانهزنی، خواب، مواد بازدارنده
چکیده به منظور بررسی مکانیسم خواب و نیز بالا بردن درصد و سرعت جوانهزنی بذرهای گیاه باریجه در آزمایش اول اقدام به کاشت جنین باریجه در محیط موراشیک و اسکوگ گردید. هدف از انجام این آزمایش شناسایی عوامل بازدارنده جوانهزنی در بذرهای باریجه و بررسی تأثیر عصاره آن بر جوانهزنی و رشد علفهای هرز تاجخروس و جو وحشی بود. در آزمایش دوم تأثیرعوامل محیطی )نور، تاریکی 28 و متناوب 0 و 28 درجه سانتیگراد(، هورمون اسید جیبرلیک و حذف پوسته بذر روی جوان هزنی بذر باریجه مورد ، و دمای 0آزمایش قرار گرفت. در آزمایش سوم عصاره آبی بذر باریجه روی رشد و جوانهزنی علفهای هرز تاج خروس و جو وحشی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که 95 % جنینهای باریجه در محیطکشت موراشیک و اسکوگ به خوبی رشد کردند و برداشتن پوسته بذر باریجه و دمای پایین ) 0 درجه سانتیگراد( تأثیر معنیداری بر افزایش درصد و سرعت جوانهزنی داشت. بهطوریکه 77 % بذرهای بدون پوسته در دمای 0 درجه سانتیگراد جوانه زدند. تأثیر پیشتیمار هورمون اسید جیبرلیک بر درصد جوانهزنی معنی دار نبود اما سرعت جوانه زنی بذرها را افزایش داد و تیمار تاریکی تأثیری بر جوانه زنی بذر باریجه نداشت. همچنین نتایج نشان داد که عصاره آبی بذر 5 و 18 درصد( خاصیت بازدارندگی قوی بر رشد و جوان هزنی علفهای هرز تاج خروس و جو وحشی ،2/ باریجه در غلظتهای مختلف ) 5داشت. در مجموع نتایج بهدست آمده نشان داد که خواب در بذر گیاه باریجه دارای دو جنبه است، خواب فیزیولوژیک درونی که با دماهای پایین میتوان آن را از بین برد و خواب شیمیایی )مواد بازدارنده( که با برداشتن پوسته میتوان بر آن غلبه کرد. تأثیر بازدارندگی عصاره بذر باریجه روی رشد و جوانهزنی علفهای هرز تاج خروس و جو وحشی نیز وجود مواد بازدارنده در بذرهای باریجه را تأیید میکند.
پژوهشگران موسی رسولی (نفر اول)، علی شهبازی (نفر دوم)، محمود لطفی (نفر سوم)، سیدسعید موسوی (نفر چهارم)، آذر جهانیان (نفر پنجم)