مشخصات پژوهش

صفحه نخست /مطالعه ی عوامل مؤثر بر میزان ...
عنوان مطالعه ی عوامل مؤثر بر میزان سلامت جسمانی در بین اقوام با تأکید بر سبک زندگی مرتبط با سلامت(مورد مطالعه: اقوام ترک و کرد در شهرهای تبریز و مهاباد)
نوع پژوهش پایان نامه
کلیدواژه‌ها سلامت جسمانی، قومیّت، سبک زندگی مرتبط با سلامت ، وضعیّت اقتصادی- اجتماعی، ترکیب سرمایه های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی.
چکیده در دنیای امروز دیدگاه های سلامت، چشم اندازی وسیع تری پیدا کرده و ضرورتاً به عوامل تعیین کنندۀ سلامت توجه ویژه-ای معطوف گشته است. هر یک از این تعیین کننده ها به خودی خود و یا از طریق تأثیر بر یکدیگر وضعیّت سلامت جسمانی را به شدّت تحت تأثیر می گذارند و سبب بروز بی عدالتی هایی در وضعیّت سلامت می گردند. این تعیین کننده ها از قبیل سبک زندگی مرتبط با سلامت، وضعیّت اقتصادی- اجتماعی، مجموع سرمایه های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی بوده که اگر نادیده گرفته شوند رسیدن به اهداف سلامتی و برقراری عدالت در سلامت را محال می نمایند. مبتنی براین مباحث، پژوهش حاضر بر آنست تا عوامل مؤثر بر میزان سلامت جسمانی را با تأکید بر سبک زندگی مرتبط با سلامت در بین دو قومیّت ترک و کرد بررسی کند. مبنای نظری این پژوهش مدل های درسلر دربارۀ نابرابری های سلامت است که شامل مدل های سلامت- رفتار، وضعیّت اقتصادی-اجتماعی، و مدل ساختاری- سازه می شود. روش انجام این پژوهش پیمایشی و ابزار اندازه گیری آن پرسشنامه است. حجم جمعیّت نمونۀ پژوهش نیز 500 نفر است که 250 نفر کرد و 250 نفر ترک هستند. در سنجش اعتبار پرسشنامه نیز از دو اعتبار صوری و اعتبار سازه ای استفاده شده و پایایی پرسشنامه نیز از طریق روش آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفته است. براساس نتایج تحقیق، متغیر وضعیّت اقتصادی- اجتماعی هم بصورت مستقیم و هم بواسطۀ تأثیر مثبت بر متغیر سبک زندگی مرتبط با سلامت، میزان سلامت جسمانی را تحت تأثیر مثبتِ خود قرار می دهد. همچنین ارتباط معنی داری بین متغیرهای وضعیّت اقتصادی- اجتماعی با ترکیب سرمایه ها و سبک زندگی با سلامت جسمانی بصورت متقابل و دو سویه وجود دارد. از سوی دیگر باوجود عدم تفاوت در سبک زندگی مرتبط با سلامت در بین دو قومیّت ترک و کرد، آنان به لحاظ سلامت جسمانی با یکدیگر تفاوت معناداری دارند.
پژوهشگران اسماعیل بلالی (استاد راهنما)، فاطمه اسکندرزاده چوبقلو (دانشجو)