1404/02/01

پژمان محمودی کوهی

مرتبه علمی: دانشیار
ارکید:
تحصیلات: دکترای تخصصی
اسکاپوس: 25522218000
دانشکده: دانشکده دامپزشکی
نشانی:
تلفن:

مشخصات پژوهش

عنوان
جستجوی مولکولی اینتگرون های کلاس I، II و III در جدایه های اشریشیا کلی بدست آمده از نمونه های شیر ورم پستان بالینی گاو در شهرستان همدان
نوع پژوهش
پایان نامه
کلیدواژه‌ها
اشریشیا کلی، اینتگرون، شیر ورم پستانی، PCR
سال 1400
پژوهشگران حسن علی مرادی(دانشجو)، پژمان محمودی کوهی(استاد راهنما)، عبدالمجید محمدزاده(استاد مشاور)، مرتضی یاوری(استاد مشاور)

چکیده

چکیده امروزه بواسطه گسترش زیاد مقاومت‎های آنتی‎بیوتیکی، بررسی حساسیت جدایه‎های باکتریایی نسبت به آنتی‎بیوتیک‎های مختلف و جستجوی ژن‎های دخیل در تکوین مقاومت‎های آنتی‎بیوتیکی از اهمیت بسیار بالایی برخودار است. این مساله بویژه در مورد باکتری‎های خانواده انتروباکتریاسه بارزتر می‎باشد. یکی از انواع ژن‎های موثر در این خصوص، اینتگرون‎ها هستند که در زمینه انتقال مقاومت‎های دارویی نقش بسزایی دارند. در واقع اینتگرون ها اجزای ژنتیکی متحرکی هستند که ژن های مقاومت دارویی را که در کاست های ژنی قرار دارند، بر روی پلاسمیدها، کروموزوم ها و ترانسپوزون ها جابجا می کنند و در نتیجه سبب انتقال ژن‎ها به صورت افقی در باکتری ها و تکوین مقاومت‎های چندگانه در آن ها سبب می شوند. لذا مطالعه حاضر با هدف جستجوی مولکولی اینتگرون‎های کلاس I، II و III در جدایه های اشریشیا کلی بدست آمده از نمونه های شیر ورم پستان بالینی گاو در شهرستان همدان ایران انجام شد. در این تحقیق 62 جدایه اشریشیا کلی که در مطالعات پیشین جداسازی و هویت آن ها بواسطه تست های بیوشیمیایی، کشت در محیط های اختصاصی و PCR اختصاصی اشریشیا کلی تایید شده بود، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که از 62 جدایه، 31 جدایه (50%) واجد ژن اینتگرون کلاس I و 6 جدایه (68/9%) واجد اینتگرون کلاس II بودند اما هیچ یک از جدایه ها از نظر اینتگرون کلاس III مثبت نبود و در میان آن ها، 5 جدایه (06/8%) بطور همزمان ژن‎های اینتگرون کلاس I و II را دارا بودند. بدین ترتیب نتایج مطالعه حاضر نشان داد که در مجموع حدود 52 درصد از جدایه‎های اشریشیا کلی مورد مطالعه، واجد حداقل یکی از ژن‎های اینتگرون‎ها بوده‎اند که نشان از شیوع درصد نسبتا بالایی از ژن‎های مرتبط با مقاومت‎های آنتی‎بیوتیکی در جدایه‎های دامی می‎باشد، هرچند نسبت به جدایه‎های اشریشیا کلی انسانی فراوانی به مراتب کمتری را نشان می‎دهد. لذا توصیه اکید می شود، به منظور جلوگیری از بقاء و انتشار سویه‎های باکتریایی مقاوم در منطقه و انتقال احتمالی مقاومت آنتی‎بیوتیکی به سایر باکتری ها، به بهداشت فردی، بهداشت دام و محیط و جلوگیری از استفاده بی رویه آنتی بیوتیک ها توجه جدی صورت گیرد. همچنین پیش از انتخاب آنتی‎بیوتیک درمانی، نسبت به انجام آزمون حساسیت آنتی‎بیوتیکی اقدام شود.